آنچه باید درباره بیماری نقرس بدانید
به گزارش وبلاگ کارآفرین، نقرس بیماری است که بر اثر تجمع زیاد ماده ای به نام اسید اوریک Uric acid در بدن ایجاد شده و میتواند موجب بروز علائمی مثل درد و تورم در مفاصل گردد. بروز نقرس میتواند ارتباط نزدیکی با مصرف زیاد غذاهای پر پروتئین بخصوص گوشت داشته باشد.

نقرس چگونه ایجاد می شود
دلیل اصلی نقرس تجمع اسید اوریک در بدن است. اسید اوریک در واقع پسماند متابولیسم و سوختن پروتئین در بدن است.گاهی اوقات بر اثر فراوری زیاد این ماده در بدن و یا ناتوانی کلیه در دفع آن این ماده بطرز غیر طبیعی در مایعات بدن جمع شده و بدنبال آن بلورهای این ماده در مفاصل بدن رسوب می نماید.
رسوب بلورهای اسید اوریک در بدن موجب تحریک سلول های ایمنی شده و بدنبال آن موجب التهاب و درد مفصل می شود.
تشکیل کریستال های اسید اوریک در مفصل موجب می شوند تا سلول های ایمنی بدن آنها را مهاجم تلقی نموده و بخورند. بدنبال آن این سلول ها مواد شیمیایی خاصی بنام پروستاگلاندین و لوکوترین از خود ترشح می نمایند که این مواد موجب ایجاد علائم التهاب در مفصل (درد و تورم) می شوند.1
علائم نقرسعلائم و نشانه های نقرس تقریباً همواره به طور ناگهانی و غالباً در شب اتفاق می افتد. این علائم عبارتند از:
درد مفصلی شدیدنقرس معمولاً مفصل بزرگ انگشت شست پا را تحت تأثیر قرار می دهد. اما ممکن است در هر مفصلی ایجاد شود. مفاصل دیگری که معمولاً مبتلا می شوند شامل مچ پا، زانو، آرنج، مچ و انگشتان است. درد احتمالاً در چهار تا 12 ساعت اول پس از آغاز آن شدیدتر است.
ناراحتی طولانیبعد از فروکش شدیدترین درد، ممکن است برخی از ناراحتی های مفصلی از چند روز تا چند هفته طول بکشد. حملات بعدی احتمالاً طولانی تر بوده و مفاصل بیشتری را تحت تأثیر قرار می دهند.
التهاب و قرمزیمفصل یا مفاصل آسیب دیده متورم، نرم، گرم و قرمز می شوند.
دامنه حرکتی محدودبا پیشرفت نقرس، ممکن است نتوانید مفاصل خود را به طور عادی حرکت دهید.
اگر درد ناگهانی و شدیدی در مفصل دارید، با پزشک فوق تخصص روماتولوژی تماس بگیرید. در صورت عدم درمان، نقرس می تواند منجر به بدتر شدن درد و آسیب مفصلی شود. اگر تب و مفصل گرم و ملتهب دارید، بلافاصله باید در پی مراقبت های پزشکی باشید زیرا می تواند نشانه عفونت باشد.2
نقرس در چه کسانی بیشتر دیده می شودبیماری نقرس در برخی افراد شیوع بیشتری دارد. اینها عبارتند از:
در کسانی که غذاهای پر پروتئین و غذاهای دریایی زیاد مصرف می نمایند
مصرف برخی داروها مانند آسپرین، ویتامین ب، داروهای ادرار آور و داروهای شیمی درمانی
افراد چاق
بالا بودن فشار خون
وجود برخی بیماری ها مانند لوسمی و لنفوم
در کسانی که ریسک بالای نقرس دارند برخی شرایط میتواند موجب بروز حملات نقرسی شود. مهمترین آنها عبارتند از:
کاهش آب بدن
ضربه به مفصل
تب
مصرف غذای زیاد
عمل جراحی 1
تشخیصتشخیص نقرس معمولا با مشاهده حملات نقرسی است. در این بیماری معمولا یک مفصل بدن درگیر می شود و درگیری همزمان چند مفصل مثل وضعیتی که در روماتیسم دیده می شود کمتر است.
آزمایشهایی که برای تشخیص این بیماری استفاده می شوند شامل:
1. آزمون مایع مفصل. پزشک ممکن است از طریق سرنگ برای کشیدن مایعات از درون مفصل مبتلا اقدام کند. زمانیکه این مایع زیر میکروسکوپ آنالیز شود، نشان می دهد که کریستال در آن وجود دارد یا خیر.
2. آزمایش خون. پزشک برای آنالیز میزان اسید اوریک در خون، ممکن است، آزمایش خون ب تجویز کند. توجه کنید که برخی از افراد با اینکه اسید اوریک بالایی دارند هیچگاه به بیماری نقرس مبتلا نمی شوند و بعلاوه برخی از افراد با اینکه اسید اوریک نرمالی دارند دچار این بیماری می شوند.
3. گاهی اوقات از رادیوگرافی ساده برای یاری به تشخیص نقرس استفاده می شود. در رادیوگرافی ساده ممکن است تجمع توفوسی در اطراف مفاصل دیده شود و یا تخریب مفصل مشاهده شود.
درماندرمان نقرس شامل دو مرحله است. در مرحله اول باید سعی کرد تا حمله نقرسی یعنی درد و تورم مفصل بیمار سریعا کاهش یابد و مرحله بعدی درمان پیشگیری از بروز حملات بعدی است. برای کاهش درد و التهاب مفصل از اقدامات زیر استفاده می شود:
سرد کردن مفصل
بالا نگه داشتن مفصل
مصرف داروهای ضد التهابی داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs). شامل داروهایی همانند ایبوبروفن، ناپروکسن و یا داروهای قوی تر که برای دریافت آنها احتیاج به نسخه پزشک است همانند، ایندومتاسین (Indocin) می شوند، که برای کاهش التهاب و درد استفاده می شوند.
کلشی سین (Colchicine). اگر داروهای NSAIDs برای شما قابل تجویز نباشد، پزشک از این مسکن کلشی سین برای شما استفاده می نماید.
کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids). پزشکتان ممکن است از داروهای کورتیکواستروئید برای کاهش درد و التهاب استفاده کند، این داروها در دوشکل خوردنی و تزریقی تجویز می شوند. در درمان بلند مدت، هدف کاهش اسید اوریک بدن است تا بتوان از آن طریق احتمال بروز حملات بعدی را کاهش داد. اقدامات زیر در این راستا انجام میگ یرند.
تغییر رژیم غذایی بطوریکه بدن اسید اوریک کمتری فراوری کند. مصرف کمتر گوشت قرمز ، جگر و کلیه و غذاهای دریایی و حبوبات که پروتئین زیادی دارند مهم است.
مصرف داروهایی که موجب دفع بهتر اسید اوریک از طریق ادرار شود مانند پروبنسید یا داروهایی که موجب کاهش فراوری آن در بدن می شوند مانند آلوپورینول. نکته مهم در استفاده از این داروها اینست که باید بعد از اتمام حملات نقرسی مصرف شوند و گرنه ممکن است موجب تشدید حمله شوند.
مصرف آب فراوان برای افزایش دفع آن از کلیه
کاهش وزن
ورزش
در صورت تخریب شدید مفصلی ممکن است احتیاج به عمل جراحی تعویض مفصل وجود داشته باشد.
درمان خانگی نقرس هرچند که درمان دارویی نقرس از همه انواع درمان ها موثرتر است، با اینحال دستورالعمل های زیر که از طریق انجمن رژیم غذایی آمریکا (ADA) برای زمانیکه تحت حملات نقرس هستید، توصیه شده است، نیز می تواند مفید باشد.
1. حدود 2 تا 4 لیتر مایعاتی که حداقل نصف آن آب است، مصرف کنید.
2. مصرف معتدل پروتئین، بخصوص از منابع سالم همانند، لبنیات کم چرب و یا بدون چربی، تخم مرغ و کره بادام زمینی.
3. مصرف روزانه گوشت قرمز، مرغ و ماهی را در میزان 113 تا 170 گرم نگه دارید.
ورزشهای معمول برای درمان نقرسورزش منظم باعث کاهش علائم نقرس و حتی پیشگیری از وقوع آن می شود. ورزش نباید بسیار شدید و سخت باشد, زیرا ورزش های شدید باعث افزایش علائم می شود. ماساژ و ورزشهای کشش به حفظ انعطاف پذیری مفصل و جلوگیری از سفت شدن مفصل یاری می نماید.
میله ای را زیر پای خود قرار دهید و آن را بغلتانید. این تمرین را 2 بار در روز و هر بار 5 تا 10بار تکرار کنید.
جمع کردن حوله یا پارچه با انگشتان پا: این حرکت باعث تقویت عضلات خم نماینده انگشتان می شود. یک حوله را صاف پهن کنید، پا را روی آن بگذارید. حال با انگشتان حوله را به زیر پا جمع کنید. این تمرین را 2 بار در روز و هر بار 5 تا 10بار تکرار کنید.
ماساز پا: با دو دست پنجه پا را می گیریم بطوریکه انگشتان دو دست در زیر پنجه و شست هر دو دست بر روی سطح پشتی پنجه پا قرار بگیرند. فشار کمی با دستها به پا وارد نموده و دست ها را در جهت مخالف هم به طرف خارج می کشیم بطوریکه سر متاتارس ها مثل بادبزنی که باز مشود از هم دور کند. این کا را 10-5 بار تکرار می کنیم.
ماساژ پا: میان انگشتان پا را از طریق انگشتان شست دو دست به صورت دایره ای ماساژ دهید.
ماساژ پا: پنجه پا را با دو دست به شکل دایره ای ماساژ دهید.3
پی نوشت:
1.www.iranorthoped.com
2.www.darmankade.com
3.drforogh.com
منبع: راسخون