راه های ناهموار معابر شهری پیش روی معلولان
به گزارش وبلاگ کارآفرین، ادارات و معابر شهری دزفول مناسب سازی و استاندارد لازم را برای تردد افراد معلولان و نابینا را ندارند.
امروزه شهری را شهر مناسب می گویند که تمام عابرین بتوانند با خیالی آسوده در آن قدم بگذارند و به راحتی از امکانات درون شهری و وسایل حمل و نقل عمومی آن استفاده نمایند؛ تا زمانی که افراد نابینا و کم توان جسمی به سختی و با وجود خطرات احتاقتصادی در معابر و ادارات تردد می نمایند و یا از امکاناتی نظیر بوستان ها و اماکن تفریحی نیز محروم هستند؛ آن شهر مناسب نیست و مسئولان ملزم اند تا اقداماتی عملی و جدی تری را به منظور مناسب سازی فضاهای عمومی شهر بکار گیرند.
افراد معلول نه فقط در تردد خود با مسائلی روبرو اند، بلکه گاهی در ادارات و نهادهای دولتی هم مورد بی مهری و کم کاری کارکنان قرار گرفته و این اعمال از سوی کارکنان ادارات و ارگان ها سختی آنان را دو چندان می نماید.
بانویی که نابیناست و به گفته خودش تنها نور میبیند، میگوید: به علت شرایط جسمانی که دارم همیشه احتیاجمند یک همراه هستم چرا که در بسیاری از اماکن و ادارات دزفول مناسب سازی لازم وجود ندارد و دولت باید امکاناتی ویژه را برای تردد افراد معلول و نابینا در نظر گیرد.
این بانوی روشن دل رایگان شدن وسایل نقلیه با کارت معلولیت، مناسب سازی اتوبوس شهری و بعلاوه ارائه امتیازاتی به افراد همراه را از جمله این امکانات ویژه مطرح کرد.
یکی دیگر از افراد کم توان جسمی که دانشجو است به خبرنگار ما گفت: گاهی هم از بعضی افراد به جای یاری و حمایت بی مهری هایی سر میزند.
او ادامه داد: چندی پیش در جلسه امتحان تشریحی در دانشگاه به علت زیاد خم شدن، درد و فشار بسیاری بر من وارد شد و علی رغم آن که چندین بار درخواست نشستن بر روی صندلی مناسبی را داشتم اما با مخالفت مراقب امتحانی رو به رو شدم و حاصل آن دردی بود که 2 شبانه روز کامل بر مهره های کمر تحمل کردم.
در همین جهت مدیر انجمن جسمی و حرکتی دزفول افراد کم توان جسمی را همیشه به علت مناسب سازی نکردن اماکن، برای تردد و انجام فعالیت های روز مره خود با مسائل مختلفی روبرو دانست.
شرایط نامطلوب ادارات و مراکز آموزشی برای تردد معلولین
الهه باغبان مجرد اضافه نمود: با درخواست و پیگیری های اعضای انجمن، اکنون در شرایط بهتری نسبت به قبل هستیم اما باید بگویم هنوز بسیاری از اماکن عمومی مناسب سازی نشده اند و یا در صورت مناسب سازی آن استانداردهای های مورد احتیاج معلولین را ندارند.
او با اشاره به شرایط نامناسب آسفالت های شهر ادامه داد: لیز بودن زمین از دیگر مسائلی است که بارها منجر به زمین خوردن افرادی می گردد که با عصا راه میروند.
خانم باغبان مجرد با انتقاد از دور زدن ارگان های شهرستان جهت حل مسائل مربوطه یادآور شد که بسیاری از ادارات و نهادهای آموزشی دزفول از نظر رفت و آمد برا معلولین، از شرایط نامطلوبی برخوردارند.
مدیر انجمن جسمی و حرکتی دزفول با بیان اینکه باید اقداماتی جدی برای مناسب سازی مدارس سطح شهر صورت گیرد، ادامه داد: در بعضی مواقع همکاری های لازم از سوی مدارس صورت می گیرد اما این همکاری ها به طور کامل نیست و حتی امکان ترک تحصیل دانش آموز به علت فشار ناشی از بالا رفتن از پله ها نیز وجود دارد.
او به تاثیر مشکل تردد معلولین در سرنوشت آنان اشاره نمود و اضافه نمود: معلولیت مسئله ای است که همیشه در جامعه وجود دار چرا که عامل آن فقط فلج اطفال نیست بلکه دلایلی نظیر تصادف، پیری و یا بیماری های خاص نیز موجب معلولیت فرد میگردد، بنابراین لازم است تا آن مناسب سازی کامل و اصولی در تمام شهر صورت گیرد.
باغبان مجرد با تاکید بر اینکه استفاده از اتوبوس های شهری برای افراد کم توان جسمی امری سخت است، گفت: باید اتوبوسی ویژه و مناسب سازی شده در اختیار این افراد قرار گیرد چرا که استفاده از تاکسی و خودرو های شخصی نیز هزینه بالایی برای شان در بر دارد.
مدیر انجمن جسمی و حرکتی دزفول با اشاره به مسائل اقتصادی و بیکاری بسیاری از معلولان گفت: مستمری که این افراد از بهزیستی دریافت می نمایند بسیار ناچیز و شاید تنها جوابگوی شارژ تلفن همراشان باشد.
ادارات و مراکز آموزشی در طبقه همکف به معلولین خدمات دهند
سعید ایثاری رییس اداره بهزیستی شهرستان دزفول با اشاره به اینکه مناسب سازی کامل شهرستان به زمان زیادی احتیاج دارد میگوید: اگر چه در بعضی از سازمان ها به علت ندادن اعتبارات عمرانی تغییرات به تاخیر افتاده،، اما می توان گفت که در یک سال اخیر حدود 60 درصد از مسائل مناسب سازی در ادارات درفول برطرف شده.
او بر رعایت مناسب سازی در ساختمان های نو مانند ساختمان پزشکان و درمانگاه های دولتی تاکید نمود و گفت: به غیر از مطب های قدیمی، تمام مطب ها موظف هستند به منظور تمدید مجوز های خود از سازمان نظام مهندسی مشورت بگیرند.
آقای ایثاری استاندارد لازم در ساختمان های چند طبقه عمومی را از دیگر برنامه های مصوب شده دانست و اضافه نمود: از بانک ها نیز خواسته ایم تا تدابیری اندیشیده و برنامه های مناسبی را در اختیار معلولان قرار دهند.
رییس اداره بهزیستی شهرستان دزفول گفت: ادارات و دانشگاه هایی که پله های زیادی دارند و یا فعلا امکان راه اندازی بالابر را نیز ندارند، مجاز هستند تا خدمات خود را برای افراد کم توان جسمی در طبقه همکف ارائه دهند.
این مقام مسئول به اهمیت مناسب سازی محیط جهت رفاه حال معلولین و جانبازان اشاره نمود و یادآور شد که سالمندان هم احتیاجمند این مناسب سازی هستند چرا که افراد سالمند به علت کاهش توان جسمی خود، قدرت استفاده از پله و امکانات غیر استاندارد را ندارند.
او با اشاره به نقاط نامناسب در خیابان آفرینش و تذکر برای برطرف می گوید: در پیاده رو های نو بعضی از خیابان ها نیز خطی ویژه قرار گرفته که این خط مخصوص افراد نابینا است.
سعید ایثاری گفته با تدابیری که با انجمن ناشنوایان دزفول داشته ایم، قرار است برای یک کارمند از هر اداره کلاس های آموزش زبان اشاره ای برگزار گردد؛ چرا که آشنا نبودن کارمندان ادارات با زبان اشاره ای، امر ارائه خدمت به افراد ناشنوا را سخت میکند.
ایثاری در مورد برخورد های نامناسب بعضی از کارمندان در مراجعات معلولین به ادارات تاکید نمود: تکریم ارباب رجوع یکی از اصول کارمندی است و این تکریم شامل حال افراد معلول نیز می گردد که اگر در غیر این صورت باشد، آن ها میتوانند از فرد خاطی شکایت نمایند.
یکی دیگر از دغدغه های افراد کم توان جسمی این شهر برخوردار نبودن از بوستان و اماکن شاد و تفریحی است چرا که در دزفول حتی یک بوستان مناسب و قابل استفاده برای این افراد وجود ندارد، در حالیکه از چند سال پیش قرار بر این شد که بوستانی را به منظور استفاده معلولان مناسب سازی نمایند، اما این کار انجام نشده و تا به امروز هیچ بوستانی مناسب سازی شده برای افراد کم توان جسمی در این شهرستان راه اندازی نشده.
بیش از 50 مشکل ترددی و سیما منظر در بوستان دولت وجود دارد
مهدی والی پور معاونت سیما و منظر سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری دزفول نیز گفته با تاسیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز در شهرداری دزفول، این سازمان تنها به امور فضای سبز شهری پرداخت و در امر سیما و منظر ورودی نداشته است.
او اضافه نمود: همزمان با تصویب حکم معاونت سیما و منظر، ما به منظور مناسب سازی فضا های شهری تدابیری داشته ایم، اما گفتنی است که با یک برنامه ریزی کوتاه مدت نمیتوان در برطرف مسائل موجود چاره سازی کرد.
آقای والی پور با اشاره به اینکه مناسب سازی سطح شیب دار ورودی شهرداری مرکزی دزفول نیز که فاقد استاندارد لازم بود در دست کار است میگوید: تدبیر ما این است که ابتدا از خود شهرداری آغاز کرده و به ترتیب مراحل استاندارد سازی را طی کرده و در مرحله نخست نیز اصلاح پیاده رو ها را در نظر گرفته ایم.
معاونت سیما و منظر سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری دزفول گفت: با آنالیز هایی که با همکاری مسئول انجمن معلولین دزفول از پارک دولت اجرا شده، تعیین شد که بیش از 50 مشکل در حوزه تردد و سیما منظر در این پارک وجود دارد.
در هیچ نقطه شهر استاندارد های لازم برای معلولان وجود ندارد
او با تاکید بر اینکه ساختار باید قابل استفاده برای تمام معلولین و بویژه افراد نابینا باشد، گفت: با جلساتی که با نظام مهندسی برگزار می کنیم در تلاشیم تا آنان را نیز پای کار مناسب سازی ها بیاوریم.
مهدی والی پور با اشاره به اینکه برنامه ریزی اجرا شده احتیاجمند همکاری همگانی است اضافه نمود: در هیچ کجای این شهر استاندارد های لازم برای استفاده معلولین وجود ندارد چرا که در هنگام ساختن، کارگزاری نبوده تا کار را به صورت اصولی و کارشناسی جلو برد.
همیشه افراد کم توان جسمی این شهر از عدم برخورداری از بوستان و اماکن شاد و تفریحی گلایه دارند چرا که در دزفول حتی یک بوستان مناسب و قابل استفاده برای این افراد وجود ندارد.
گره گشایی گروه های جهادی در مناسب سازی بعضی اماکن
علی فرهمند پور فرماندار شهرستان دزفول نیز در این خصوص به ما گفت: در بیشتر ادارات دزفول طراحی مناسب سازی در دستور کار قرار گرفته، اما در بعضی از ساختمان ها به علت چینش و طرح ساختمان امکان این اقدام وجود ندارد.
او با بیان اینکه ایجاد سطح شبی دار و مناسب سازی ها احتیاجمند هزینه هایی است که ادارات باید برای دریافت آن با اداره کل مربوطه خود مکاتبه نمایند از تشکیل گروه های جهادی در این زمینه اطلاع داد که مناسب سازی بعضی از مکان ها را انجام داده اند.
در حال حاضر 6 هزار و 500 فرد معلول در شهرستان دزفول وجود دارد که علاوه بر مسائل تردد بسیاری از آنان با مسائل اقتصادی و بیکاری نیز دست و پنجه نرم مینمایند.
بنا بر نتایج بدست آمده افراد معلول نه فقط سهمی در استفاده از بوستان ها و اماکن شاد و تفریحی ندارند بلکه همیشه از فضا های نامناسب شهری که حاصل غفلت و بی توجهی در ساختار آن است رنج میبرند.
علاوه بر استاندارد سازی سطح شیب دار ها، تعمیر و یا راه اندازی بالابر، ارائه آموزش و خدمت در طبقه همکف به معلولین امری است که اگر بطور جدی از سوی ادارات، مدارس و دانشگاه ها به آن توجه گردد بخش قابل توجهی از مسائل این افراد در جامعه برطرف خواهد شد.
گزارش از ساسان ناصری زاده
وبلاگ کارآفرین خوزستان اهواز
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان